سوله چیست؟

شاید این سوال تا بحال برای شما پیش آمده باشد که سوله چیست و چگونه ساخته میشود ، سوله سازه‌ای فلزی با سقف شیب‌دار است که با محاسبات فنی خاص توسط مهندسین مجرب طراحی و ساخته می‌شود.

کاربرد سوله چیست؟

از این نوع سازه می توان برای ساخت کارخانه‌، انبار،دامداری ، مرغداری‌، آشیانه‌ هواپیما، پارکینگ قطار، سالن‌های ورزشی ، تعمیرگاه و همچنین فروشگاه زنجیره ای استفاده نمود. معمولا به دلیل بزرگ بودن تیرها و ستون‌های سوله بهترین روش استفاده از تیرورق می باشد . لازم به ذکر است که از پروفیل قوطی نیز میتوان استفاده کرد ولی امروزه این روش کاملا منسوخ شده و برای داشتن سازه ای با استحکام بالا استفاده از تیر ورق بهترین گزینه است.

شرکت صنایع غذایی پروتئین غزال مکران
شرکت صنایع غذایی پروتئین غزال مکران

طراحی سوله چیست

طراحی سوله امری تخصصی می باشد و نیاز به دقت فراوان دارد زیرا عدم توجه به فاکتورهایی که در ساخت سوله اهمیت دارد جدا از تحمیل هزینه های گزاف به سازنده باعث تضعیف استحکام و عدم پایداری سازه نیز می گردد.

پاره ای از مواردی که در طراحی سوله مورد بررسی می بایست قرار داد:

  • بارگذاری جانبی سوله جهت بار باد و برف و زلزله
  • ضریب منطقه ای
  • ارتفاع جانبی سوله و ارتفاع دیوار
  • اندازه دهانه و طول سوله
  • محاسبه ضریب طول موثر سوله
  • درصد شیب بام سوله
  • نوع پوشش مورد نظر جهت سقف سوله
  • کنترل جابجایی
  • ارائه دفترچه محاسبات کامل سازه سوله
طراحی سوله

کدام سوله بهتر است ؟

بهترین نوع سازه فلزی ، سازه پیچ و مهره ای می باشد . با استفاده از سازه پیچ و مهره ای حتی با گذشت سالیان سال میتوان اسکلت آن را به راحتی باز نمود و در یک مکان یا حتی شهر دیگر استفاده نمود . هر سوله با توجه به محل نصب آن ، طراحی و محاسبات جداگانه ای را طلب می کند . برای مثال سوله ای که برای شهر تبریز طراحی میگردد با یک سوله در شهر شیراز کاملا متفاوت است .

اصلی ترین تفاوت این طراحی شامل بار برف منطقه ، فشار مبنای باد و مقاومت خاک می باشد. پس لازم به ذکر است با توجه به بار برف بیشتر منطقه تبریز نسبت به شیراز ، وزن سازه در این دو منطقه کاملا متفاوت است . همچنین با توجه به شرایط اقلیمی متفاوت در نقاط مختلف کشور ما ایران ، نوع طراحی سوله ها متغیر می باشد . پس در نتیجه سوله ای که برای یکی از شهرهای جنوبی کشور طراحی گردیده قاعدتا برای شهرهای شمال کشور قابل استفاده نمی باشد .

انواع جوش سوله

نوع جوش های سوله به سه بخش کلی تقسیم می شود :

  • جوش دستی
  • جوش CO2
  • جوش زیرپودری

در جوش دستی نوع الکترود مصرفی با توجه به نوع اتصال و ضخامت آن ها کاملا متفاوت است .

در جوش رکتی فایر پس از اتمام جوشکاری و قبل از رنگ آمیزی حتما باید عملیات سندبلاست (تمیزکاری) و گل زنی روی جوش صورت پذیرد. در غیر این صورت پس از گذشت مدت زمانی اندک ، سازه شروع به زنگ زدن می کند و این زنگ زدگی از محل جوش آغاز می شود.

در جوش زیر پودری ما نیاز به گل زنی روی جوش را نداریم چون به صورت اتومات این عملیات صورت می پذیرد و همچنین با توجه به تنظیم ضخامت جوش توسط دستگاه ، شاهد جوش یکنواخت و بدون تلرانس و با کیفیت هستیم.

در مناطقی با رطوبت بالا نوع رنگ مصرفی و ضخامت آن کاملا متفاوت است که بسته به درصد رطوبت ، ما نیاز به دو تا سه لایه رنگ با حداقل ضخامت ۱۲۰ میکرون تا ۲۵۰ میکرون را شاهد هستیم . همچنین باید از رنگ های اپوکسی ، زینک  ریچ  یا … استفاده نمود. در صورتیکه برای مناطقی با درصد رطوبت پایین یک لایه رنگ زینک کرومات کفایت می کند .

ان شالله در مقالات بعدی راجع به مبحث برشکاری ، جوشکاری ، نوع ورق فولاد مصرفی ، انواع پروفیل ها و میلگردها ، مونتاژ و رنگ هر کدام جداگانه توضیحات مکفی داده خواهد شد .

۱ نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.