همیشه برای مهندسان و پیمانکارانی که در اجرای ساخت سوله دستی بر آتش دارند ، این سئوال مطرح است که ابعاد سوله چقدر باید باشد ؟ این استاندارد را از کجا و چگونه میتوانند بدست بیاورند و آیا لزوما نیاز به استانداردی در این زمینه هست یا خیر ؟
سوله ها همانند هر سازه دیگری باید دارای ابعاد و مقیاسهایی باشند که لزوم رعایت آن در همه مراحل ساخت و تولید وجود دارد درباره اهمیت این موضوع میتوان اینطور اشاره کرد که بدون داشتن ابعاد سوله امکان ساخت آن نیز وجود ندارد .
همانطور که همه اهل فن میدانند ساخت و نصب سوله فرآیندی بسیار دقیق و پیچیده بوده که بدون وجود طراحی مهندسی و بدون درنظر گرفتن استانداردهای مربوطه امکان ساخت آن خصوصا برای اهداف بلند مدت وجود ندارد لذا در این مقاله ما به شما کمک خواهیم کرد تا این استانداردها و الزامات را شناسایی کرده و در ساخت این سازه ی مهم بکار بگیرید . پس در ادامه با ما باشید .
برای ساخت هر سوله و یا سازه فلزی در مراحل ابتدایی کار ، همه نیازها و کاربردها و اهداف ساخت سوله را درنظر بگیریم ، باید توجه داشت که بدون درنظر گرفتن هدف نهایی ، ساخت و نصب سوله ، امری غیرعلمی و در برخی از موارد میتواند حتی حادثه آفرین باشد . بدیهی است که بدون درنظر گرفتن هدف حتی نمیتوانیم یک سازه استاندارد تولید کنیم لذا اولین شرط ساخت و نصب سوله درنظر گرفتن تمامی اهداف هر پروژه می باشد .
پس از تعریف اهداف ساخت سوله ، با اجرای نقشه دقیق از موقعیت سازه با درنظر گرفتن هدف ساخت سوله تمامی جوانب کار را طراحی کرده و پس از جمع بندی ، ابعاد تقریبی سوله را بدست می آوریم .
پس از بدست اوردن ابعاد سوله ، باید آنرا استاندارد سازی کرده و ابعاد را بر اساس یک استاندارد مشخص طراحی کنیم و در این مرحله حتی شاید مجبور باشیم به منظور استانداردسازی ، نسبت به حذف و یا اضافه کردن قسمتی خاص از یک سوله اقدام نماییم . در ادامه ابعاد یک سوله استاندارد را با هم بررسی خواهیم کرد .
ابعاد استاندارد سوله :
به طور معمول حداکثر طول یک سوله نباید بیشتر از ۹۰ متر باشد و فاصله ای که بین تیرها و ستون های آن مشخص میشود بین ۶ تا ۹ متر در نظر گرفته میشود . معمولا در سازه های استاندارد این اندازه به میزان ۶ متر است اما برحسب شرایط جغرافیایی و آب و هوایی منطقه تا ۹ متر نیز در نظر گرفته می شود .
اندازه دهانه سوله نیز یکی از مهمترین قسمتهای مشخص شده توسط استاندارد ساخت سوله می باشد ، که به طور معمول این اندازه مابین ۲۰ تا ۳۵ متر بر حسب اهداف تعیین شده سوله متغییر است ، باید توجه داشته باشیم همانگونه که در ابتدای این مقاله به تعیین اهداف ساخت سوله اشاره شده ، اندازه دهانه و ارتفاع آن به طور مستقیم با هدف نهایی ساخت سوله مرتبط است خصوصا اگر قرار است این سوله آشیانه ماشین آلات و یا هواپیماهایی با اندازه مشخص باشند لذا توجه به هدف ساخت سوله نقش انکارناپذیری در تعیین میزان دقیق طول و ارتفاع آن دارد .
یکی از مهمترین فاکتورهای استاندارد سوله تعیین ارتفاع آن است ، معمولا ارتفاع یک سوله استاندارد از ۲۰ الی ۳۵ متر متغییر است ، در اینجا نیز اهمیت شناسایی اهداف ساخت سوله نقش بسیار بسزایی در تعیین این عدد دارد و عدم توجه به این امر ممکن است باعث از بین رفتن سرمایه و هزینه شما شود .
یکی از مهمترین و کاربردی ترین قسمتهای طراحی یک سوله استادارد نیز تعیین میزان شیب سقف می باشد که بهتر است بدانیم بطور استاندارد این شیب میتواند از ۳ الی ۱۰ درصد باشد ، اما همانگونه که در تعاریف بالا ذکر شد این موضوع نیز با اهداف تعریف شده ساخت سوله ارتباط مستقیم دارد . رابطه میان دهانه و شیب سوله یک رابطه از نوع معکوس می باشد به این معنی که هر چقدر دهانه یک سوله بزرگتر باشد میزان شیب ان باید کمتر باشد و در مقابل هرچقدر ابعاد دهانه کوچکتر باشد شیب سقف سوله بیشتر می شود .
این مقاله هرچند کوتاه اما با نگاه استاندارد به طراحی یک سوله پرداخته اما در نهایت در هنگام طراحی و ساخت یک سوله نیاز است تا همه جوانب اهداف آن را رعایت کنید . امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد .